maanantai 21. lokakuuta 2013

Ehkäisy, tuo ikuinen päänvaiva...

Halusin kirjoittaa ehkäisystä, sillä se koskettaa suurinta osaa seksiä harrastavia ihmisiä ja on (onneksi) jo niin arkipäiväinen ja hyväksytty asia, että siitä saa ja pitää puhua. 

Oma tarinani alkaa varmasti hyvin tutun kuuloisesti: minulle määrättiin e-pillerit koviin kuukautiskipuihin jo ennen toivettakaan varsinaisesta ehkäisytarpeesta. Äitini vastusti asiaa aluksi, mutta mä halusin pillerit kahdesta syystä: olin totaalisen kyllästynyt koviin kipuihin, jotka sai minut pyörtymään ja estivät lähes kaiken normaalin elämisen viiden päivän ajan kolmen viikon välein. Toiseksi, olishan se tosi siistiä päästä syömään ehkäisypillereitä, kuten aikuiset naiset!



Aloitin pillerit, söin niitä muutaman kuukauden ja koin kovat sivuvaikutukset. Terveydenhoitaja suositteli toista merkkiä, söin taas muutaman kuukauden ja taas kovat sivuvaikutukset. Kokeilin viittä tai kuutta merkkiä parin vuoden sisällä, ennen kuin "oikea merkki" minulle löytyi. Sivuvaikutuksia, joita koin aikaisemmista merkeistä oli muun muassa jatkuva päänsärky, oksentelu ja vatsakivut.
Jälkeenpäin mietittynä kehoni on voinut olla melko sekaisin jatkuvasta merkkien vaihtelusta! Ehdin syödä "oikeaa merkkiä" kaksi tai kolme vuotta, ennen kuin pääsin pillereistä eroon lopullisesti.

   
Tuttua tarinassani on myös se, ettei minulle puhuttu pillereiden haittavaikutuksista. Pakettien mukana tuli tietysti tuoteseloste jossa haittavaikutukset luki selkeällä suomen kielellä, mutta lievemmät oireet, kuten rintojen arkuus, turvotus, ruokahaluttomuus, limakalvojen kuivuus ja libidon lasku tuntuivat olevan niin yleisiä, että ajattelin niiden ikään kuin kuuluvan asiaan, tulevan kaupan päälle. Vakavammat, kuten valtimotukokset, laskimotukokset ja syöpä oli mainittu myös, mutta niin harvinaisina, ettei riskiä niille tajunnut olevan käytännössä lainkaan. 



Itsekin kyseisiä merkkejä syöneenä seurasin järkyttyneenä uutisia Yasmin ja Yaz-merkkien vaarallisuudesta. Onhan tiedossa toki ollut, että riskit on olemassa, mutta mielestäni niiden esille tuominen ja ylipäätään muiden ehkäisyvaihtoehtojen tai kuukautiskipujen vähentämismahdollisuuksien listaaminen on jäänyt ihan liian vähälle! Itse muistan terveydenhoitajan maininneen, että jos tulee sellainen migreenikohtaus, jossa on näkö- tai tuntohäiriöitä, hakeudu lääkäriin...

E-pillerit taitaa olla yhä suosituin ehkäisymenetelmä, eli jotain hyvääkin niissä täytyy olla. Niiden avulla ehkäisy on ainakin helppoa (jos vertaa esim. kondomeihin), kun vaan muistaa napsia pillerit säännöllisesti. Toisena plussana omalla kohdallani menkkakipujen vähentyminen.



Välillä kävi niin, että pilleriresepti vanheni enkä saanut uusittua sitä ajoissa, jolloin jouduttiin Hessun kanssa turvautumaan muihin konsteihin. Kondomien käyttö tuntui erittäin vaikealta, kun oltiin totuttu olemaan ilman. Sehän vähensi tuntoakin! Kun vaihtoehtoja oli lopulta kaksi: seksi kondomin kanssa tai ei lainkaan seksiä, voitte arvata kumpi vei voiton ;) 
Meidän mieltymyksistä huolimatta kannustan kondomin käyttöön, sillä se on ainoa ehkäisykeino, joka lisäksi suojaa sukupuolitaudeilta. Jos harrastaisin irtosuhteita, olisi kondomi pakollinen.


Mä olen välillä ehdottanut Hessulle heikoilla jäillä kävelemistä eli keskeytettyä yhdyntää. Tämä on tapahtunut silloin, kun mun kehossa ei ole ollut ehkäisyä edistäviä myrkkyjä, meidän kahden välinen kiihko on ollut huipussaan ja kortsut on ollut jossain ihan liian kaukana tai niitä ei ole ollut ollenkaan. Useimmiten Hessu ei ole suostunut (sillä emme kaipaa perheenlisäystä ja pienikin riski on riski), mutta kerran hän suostui. Seksi silloin oli erittäin kiihkeää! Ihan kuin me oltais tehty jotain todella kiellettyä, mutta ei vain voitu vastustaa sitä. Se on jäänyt mieleen miellyttävänä kokemuksena. Toisaalta, sen hetken nautinnon ansiosta meidän elämä olisi saattanut muuttua peruuttamattomasti. 



Keskeytettyä yhdyntää ei missään suositella käytettäväksi ehkäisynä, jos raskaaksi tuleminen on täysin poissuljettu vaihtoehto. Vaikka nainen olisi mittaillut lämpöjään ja todennut ovulaatiotestillä, että juuri tänään klo 15 on huonoimmat mahdollisuudet ikinä tulla raskaaksi, on mahdollisuus aina olemassa. Vaikka mies jyystäisi vain viisi minuuttia juuri silloin, kun naisella on huonoimmat mahdollisuudet tulla raskaaksi, ja laskisi spermansa jonnekin muualle, on mahdollisuus aina olemassa. 
En tuomitse keskeytettyä yhdyntää, sillä ymmärrän paremmin kuin hyvin, että se voi olla ainoa mahdollisuus nauttia seksistä (seksi kortsun kanssa ei tunnu hyvältä ja mikään muu ehkäisy ei sovi), ja tämän takia ihmiset tekee sitä. On kuitenkin hyvä tiedostaa se, että kun puhutaan hedelmöittymisestä, kaikki ei todellakaan mene aina oppikirjojen mukaan. Myös miehen kiimanesteet voi sisältää siittiöitä vaikka muuta yleisesti väitettäisiinkin. Onhan olemassa myös pariskuntia, joiden lisääntymisen piti olla mahdotonta, kunnes nainen huomasikin olevansa raskaana. Asiat ei todellakaan mene oppikirjojen mukaan!
Kärjistetysti: Jos harrastat seksiä ehkäisynä keskeytetty yhdyntä, olet valmis saamaan vauvan tai tekemään abortin/tukemaan naista, kun hän tekee abortin.


Kun mä pääsin eroon e-pillereistä, olin jo tehnyt tarvittavat taustatutkimukset ja tiesin tarkalleen, minkä ehkäisyn haluaisin. Unelmani olisi ollut täysin hormoniton vaihtoehto, jolloin nuolet osoittivat kuparikierukan suuntaan. Sen kuitenkin sanotaan usein lisäävän kuukautiskipuja entisestään, jolloin minun oli hylättävä se vaihtoehto. Wikipedian mukaan kuparikierukan tarkkaa toimimistapaa ei tiedetä, mutta se perustuu steriiliin tulehdusreaktioon, mikä vaikuttaa siittiöiden hedelmöityskykyyn heikentävästi. Lisäksi se häiritsee hedelmöitystä ja munasolun kiinnittymistä kohdun limakalvoille. 


Mä päädyin ottamaan hormonikierukan. Hormonikierukka erittää kohtuun jonkun verran keltarauhashormonia, joka surkastuttaa kohdun limakalvoa ja estää näin munasolun kiinnittymisen. Se myös häiritsee munasolun kehittymistä ja estää siittiöitä pääsemästä kohtuun. 
Kierukan asennus oli itselleni epämukava kokemus ja loppupäivän kiittelinkin itseäni, että olin pyytänyt töistä vapaata. Kierukka on myös melko kallis, tosin maksaa itsensä melko nopeasti takaisin. Hinnat vaihtelevat, mutta yli sata euroa siitä saa useinkin maksaa. Ehkäisyteho kestää vähintään viisi vuotta, joten aika halpa ehkäisy loppupeleissä! 
Muita hyviä puolia: mun menkat on loppuneet kokonaan, ei ole siis menkkakipujakaan. Välillä tosin tunnen pientä kipuilua kohdussa, mutta luulen sen johtuvan vain kohdun pienistä muutoksista kuukautiskierron mukaan. 
Kierukka ei ole millään tavalla vaikuttanut meidän seksielämään, edes pahamaineiset narut eivät ole painaneet Hessua ainakaan liian ikävästi. 
Vaikka ehkäisyteho on vähintään viisi vuotta, kierukan voi ottaa pois missä vaiheessa tahansa. Ehkäisyteho loppuu välittömästi poisottohetkellä, tiedoksi lasta yrittäville. 
Suosittelen!

-Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti